Kontrolori namirnica bez kontrole

Bez autora
Jun 14 2011

Sudeći po broju akreditovanih laboratorija za kontrolu namirnica, potrošači ne bi trebalo da brinu šta kupuju u prodavnicama ili na pijacama, odnosno šta jedu i piju. Ali, iz zrenjaninskog Bioekološkog centra (BEC) upozoravaju da situacija na ovom planu nimalo nije ružičasta i da bi prethodno valjalo ispititi one koji proveravaju kvalitet namirnica. U Srbiji ima oko 300 akreditovanih laboratorija u oblasti kontrole hrane i pića. Samo u Beogradu ih je 100, u Novom Sadu 50 - kao pečurke posle kiše niču u svim većim gradovima. Nije samo utisak da se rešenja o akreditaciji lako dodeljuju, i pitanje je koliko ustanove zaista ispunjavaju stroge uslove koji bi trebalo da važe za kontrolu. U Hrvatskoj samo stotinak firmi obavlja važan posao kontrole namirnica. BEC je laboratorija koja nastavlja tradiciju renomiranog Instituta „Servo Mihalj“, koji je decenijama bio razvojni centar i naučna baza za mnogobrojne fabrike hrane ovog agroindustrijskog giganta. Posle uspešne privatizacije, ovde se bave ispitivanjem životnih namirnica, proizvoda opšte upotrebe, ali i vazduha, đubriva, otpada, vode...

Kontrolori namirnica bez kontroleSudeći po broju akreditovanih laboratorija za kontrolu namirnica, potrošači ne bi trebalo da brinu šta kupuju u prodavnicama ili na pijacama, odnosno šta jedu i piju.

Ali, iz zrenjaninskog Bioekološkog centra (BEC) upozoravaju da situacija na ovom planu nimalo nije ružičasta i da bi prethodno valjalo ispititi one koji proveravaju kvalitet namirnica.

- U Srbiji ima oko 300 akreditovanih laboratorija u oblasti kontrole hrane i pića. Samo u Beogradu ih je 100, u Novom Sadu 50 - kao pečurke posle kiše niču u svim većim gradovima. Nije samo utisak da se rešenja o akreditaciji lako dodeljuju, i pitanje je koliko ustanove zaista ispunjavaju stroge uslove koji bi trebalo da važe za kontrolu - ističu zrenjaninski laboranti, navodeći primer susedne Hrvatske, gde samo stotinak firmi obavlja važan posao kontrole namirnica.

BEC je laboratorija koja nastavlja tradiciju renomiranog Instituta „Servo Mihalj“, koji je decenijama bio razvojni centar i naučna baza za mnogobrojne fabrike hrane ovog agroindustrijskog giganta. Posle uspešne privatizacije (danas je BEC u stoprocentnom vlasništvu američke kompanije BIT), ovde se bave ispitivanjem životnih namirnica, proizvoda opšte upotrebe, ali i vazduha, đubriva, otpada, vode...

Od 60 zaposlenih, čiji je prosek starosti 35 godina, više od polovine su fakultetski obrazovani - stručnjaci za hemiju, tehnologiju, biologiju...

- Nažalost, kod nas još nema svesti o neophodnosti stroge kontrole proizvoda. Ona se uglavnom svodi na provere koje nalažu inspekcije kada naiđu na sumnjivu robu. Retke su preventivne kontrole trgovaca, proizvođača, udruženja potrošača...

A, zbog nemaštine, građani su ravnodušni i na rafovima biraju uglavnom po ceni - kvalitet je u drugom planu - ističe Danijela Dimitrijević, direktorka BEC.

Zrenjaninski kontrolori hrane akreditovani su čak za 500 metoda ispitivanja. Rade na najsavremenijim aparatima i u skladu sa evropskim standardima. Ovde stalno ulažu u razvoj i opremanje, čime malo koja laboratorija u Srbiji može da se pohvali. Nije tajna da su neke „osposobljene“ samo za kontrolu deklaracija a ne i sadržaja proizvoda.

- Međutim, nalazimo se donekle u apsurdnoj situaciji. Kontrola proizvoda je nedovoljna, akreditovanih laboratorija je previše, a malo pravih i dobro opremljenih. Kada radite po zakonu i na osnovu stručnosti, proizvođači vas izbegavaju i traže usluge onih čiji su kriterijumi blaži, koji lakše izdaju uverenja - iznose zrenjaninski laboranti, uvereni da će praksa ubrzano morati da se menja ukoliko ozbiljno stremimo približavanju EU, gde je zaštita potrošača na prvom mestu.

“Doktori“ za komarce

BEC je nosilac prestižnog priznanja za inovacije - njegovi stručnjaci, u saradnji sa naučnicima iz Izraela, posle decenijskog rada, uspeli su da proizvedu biološki insekticid za uništavanje larvi komaraca. Razvoj i proizvodnja bioloških preparata svrstali su BEC u red evropskih firmi, čiji proizvodi doprinose zaštiti životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik